آغاز سخن

زندگینامۀ حضرت آیت الله احمد بهشتی

گردآوری، تنظیم، و نگارش: دکتر سعید بهشتی


      حضرت آیت الله احمد بهشتی در سال 1314 در روستای میانده ( میانشهر کنونی)، از روستاهای بخش شیبکوه شهرستان فسا، در خانواده ای روحانی متولد گردیدند. والدین حضرت آیت الله، هر دو، اهل تهجد و شب زنده داری بودند، طوری که نماز شبشان ترک نمی شد. پدر ایشان، مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ عبدالمجید بهشتی، در میانده و روستاهای بخش کردیان جهرم اقامۀ نماز جمعه و جماعات می کرد و از طریق منبر به وعظ و خطابه و ارشاد مردم می پرداخت. او به قدری در معاشرت به مردم صفا و صمیمیت داشت که کم تر کسی بود که تحت تأثیر تذکرات و مواعظ و رهنمود هایش قرار نگیرد. در مبارزه با منکرات، سرسخت و صریح اللهجه و بی پروا بود. به همین علت، هم احترام و هم رعب داشت و با وجود و حضور او، حتی خوانین و مالکان به خود اجازۀ تخلق و کج روی نمی دادند. ساده زیستی و زهد و پارسایی و اخلاص و پرهیز از تجملات به او جایگاه معنوی بسیار با اهمیتی بخشیده بود. وی عشق وافری به اهل بیت ( ع )داشت. هنگامی که روضه می خواند خودش بیش از مستمعین می گریست. چند سال پیش از ارتحالش ـ که در سال 1345 شمسی رخ داد ـ بر فراز تپه ای درحوالی روستای میانده، به نام قلات( دارالسلام فعلی)، برای خودش قبری حفر کرد و گاه گاهی تنها به آن جا می رفت و لحظاتی در قبر می خوابیدتا همواره به یاد مرگ باشد و اکنون نیز در همان جا مدفون است. والدۀ حضرت آیت الله بهشتی و نیز فرزند شهیدشان دکتر محسن بهشتی نیز در همان مکان دفن شده اند. آیت الله بهشتی در کتاب « خبرگان ملت»  (1380، ص 107) می نویسند:

به یاد دارم یکی از مالکان متدین منطقۀ جهرم، مرحوم حاج محمد حسن دهقانی ، که اهل ذکر و ورد و توسل و تهجد بود می گفت: من در تمام عمرم به دو کس اقتدا کرده ام: یکی مرحوم آیت الله حاج میرزا آقااصطهباناتی ـ که از مراجع مقیم نجف بود ـ و دیگری پدر تو حاج شیخ عبدالمجید بهشتی.

 

مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ عبد المجید بهشتی

      این روستا در آن سال ها فاقد مدرسه بود و مکتب خانه داشت. استاد، دوران کودکی را در نهایت سختی و تنگدستی و قناعت سپری کردند. با آن که مادر از نعمت سواد محروم بود اما اهتمام بسیاری  بر با سواد شدن فرزندانش داشت و البته رهبری این برنامه بر عهدۀ پدر بود.
     زندگینامۀ حضرت آیت الله بهشتی در پنج بخش به ترتیب زیر تدوین شده است: الف. تحصیلات، ب. تدریس، ج. نویسندگی، د. سخنوری، ه. فعالیت های اجتماعی و سیاسی.

حضرت آیت الله بهشتی هنگام سخنرانی در مراسم شب هفت ارتحال پدر در کنار مرقد ایشان، تابستان سال 1345 شمسی، 25ربیع الاول 1386قمری، روستای میانده( میانشهر کنونی)، تپۀ قلات( دارالسلام)


print